lauantai 21. toukokuuta 2011

Wenn kein Wind geht, dann rudere



Kuulin kerran kauniin lauseen: Wenn kein Wind geht, dann rudere (=Jos ei tuule, täytyy soutaa eteenpäin) Mielestäni lause on kaunis, koska se on niin totta, ja sopii joka elämäntilanteeseen. Yleensä tuuli vie mukavasti eteenpäin, ja airoilla tarvitsee korkeintaan vähän avittaa suuntaa. Joskus se vie eteenpäin kovempaa vauhtia, joskus vähän hiljaisemmin. Vene voi keikkua ja se voi kohdata koviakin myrskyjä. Se voi menettää hallintansa, ja jopa kaatua, mutta jos vain jaksaa soutaa, pääsee aina eteenpäin, pois myrskynsilmästä. Aina ja kaikkialla ei myrskyä.

Se ei haittaa, vaikka aina ei jaksaisikaan soutaa. Välillä on ihan hyvä vain maata veneen pohjalla ja antaa virran viedä. Joskus virta vie väärään suuntaan, mutta soutamalla eteenpäin saa itse kurssin muutettua. Joskus soutamisessa tarvitsee apua, mutta jo yksi airo enemmän vie venettä kohti kauniimpaa horisonttia.




Mun vene ei ole aina kulkenut leutojen tuulien teitä. Se ei ole mennyt oikeita virtoja, mutta ei toisaalta vääriäkään. Kaikki virrat ovat opettaneet, ja tulevat opettamaan. Jokainen virta on omalla tavallaan äärimmäisen tärkeä. Välillä on ollut pakko luovuttaa airot ja maata veneen pohjalla kuuntelemassa laineita. Silloin vene ei ole liikkunut, vaikka väkisin on yrittänyt. Aaltoja on ihan hyvä välillä kuunnella, sillä se auttaa jälleen tarttumaan airoihin ja aloittamaan soutamisen uudella asenteella, uuteen suuntaan, kohti uutta määränpäätä. Myrskynsilmästä pääsee pois, vaikka välillä tuntuisikin, että vastatuuli puhaltaa liian kovaa. Horisontissa siintää aina uudet seikkailut myrkyineen, puotapäivineen ja myötätuulineen. Soutamisessa voi tarvita apua, mutta kapteeni olet aina sinä.

Vene muotoutuu elämän mukana, mutta virralle ei voi mitään. Tuuli kuljettaa, halusitpa tai et. Välillä voi tuntua, että se ei kuljeta, mutta silloin on tartuttava airoihin ja soudettava. Kaikille tulee tilanteita, joissa tuuli ei kuljeta. Silloin ei auta muu, kuin tarttua airoihin, uskoa tahtonsa lujuuteen ja luottaa virran tukeen. Jokainen pystyy soutamaan, ja airoja löytyy aina. Kun ei tuule, pitää itse soutaa eteenpäin.


Photobucket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

May kiittää kommentoinnistasi :)